Risico’s van voorjaarsgras
Voorjaarsgras bevat veel suikers. Hoe zit dat? Om te groeien heeft voorjaarsgras suikers nodig. Al in het najaar slaat het gras veel sucrose en fructaan op. Deze suikers worden in het voorjaar gebruikt voor een snelle groei van het gras. Ook is eiwit nodig voor de groei van grasstengels. De hoeveelheid eiwit in gras stijgt daarom in het voorjaar, daalt in de zomer en stijgt weer in het najaar. Gras wat nog moet groeien bevat weinig structurele vezels, maar wel veel suikers wat de darmflora uit balans kan brengen en voor hoefbevangenheid zorgen. In dit blog lees je meer over de link tussen suikers in het gras en hoefbevangenheid.
Hoe ontstaan suikers in gras?
Suiker is de belangrijke bouwsteen voor de groei van gras. Maar hoe ontstaan deze suikers in gras? Met hulp van lucht, water en zonlicht produceert gras suikers. Hoe? Met fotosynthese. Dit is een proces waarbij een plant voedsel en zuurstof maakt. Hierdoor worden de suikers in gras omgezet in vezels, die het gras nodig heeft om te leven. De meeste fotosynthese vindt plaats bij zonnig weer, wat betekent dat er ook meer suiker wordt geproduceerd. Tegelijkertijd groeit het gras ook meer bij warm weer, waardoor fructaan direct wordt gebruikt als bouwstof. Hierdoor blijft weinig fructaan achter in het gras.
Op bewolkte dagen vindt minder fotosynthese plaats, waardoor ook minder suiker geproduceerd wordt. Als teveel suiker wordt geproduceerd die niet gebruikt wordt voor de groei, wordt dit opgeslagen in de plant. Gedurende de dag kan het suikergehalte in gras verschillen vanwege de fotosynthese.
Wanneer is het suikergehalte het hoogst?
’s Middags en ‘s avonds bevat het gras meer suiker dan ’s ochtends of ‘s nachts. Is je paard gevoelig voor suikers? Dan kun je je paard het beste ’s nachts of ’s ochtends tot ongeveer tien uur in de wei zetten. Het suikergehalte verschilt niet alleen qua tijdstip, ook het seizoen kan een oorzaak zijn van een verhoogd suikergehalte. Begin april gaan paarden vaak weer de wei in, terwijl op dat moment ook het suikergehalte verhoogd is. Dit komt doordat de zon meer schijnt en suiker wordt geproduceerd, maar het gras nog weinig groeit door de koude nachten. Hierdoor hoopt het suiker zich op. Ook van half mei tot begin juni ligt een verhoogd suikergehalte op de loer. Koude nachten en zonnige dagen zijn dus een gevaarlijke combinatie qua suiker! Benieuwd hoe je de overgang naar het gras zo optimaal mogelijk laat verlopen? Lees dan ons blog over een optimale overgang van paddock naar voorjaarsgras.
Waarom is bemesten belangrijk?
Door te bemesten worden er voedingsstoffen toegevoegd aan de grond. Wanneer een weiland niet of weinig wordt bemest bevat de bodem minder voedingsstoffen en zorgt dit voor een stijging van het suikergehalte. Door een gebrek aan voedingsstoffen gaat het gras langzamer groeien, terwijl de suikers wel worden aangemaakt. Deze suikers worden opgeslagen in de plant. Bemesten zorgt er dus voor dat de plant beter gaat groeien en de (extra) suikers niet worden opgeslagen in de plant.
Wat is het effect van suikerrijk voorjaarsgras op de darmflora?
Doordat veel paarden in de winter geen gras binnenkrijgen, kan de darmflora ontregeld raken na de eerste dag(en) in de wei. Droog ruwvoer is natuurlijk anders dan vochtig en zacht gras. Om de spijsvertering in balans te houden, is het belangrijk dat deze overgang naar gras voorzichtig gaat. Als de overgang van ruwvoer naar gras te plotseling gaat, kan een paard diarree krijgen. Naast het rustig opbouwen, is het geven van DarmBalans een fijne ondersteuning. Dit houdt de darmflora in balans en ondersteunt de vertering in de darmen. Ondanks een voorzichtige overgang naar het gras, kan de darmflora alsnog uit balans raken. Benieuwd naar ervaringen met DarmBalans? Ook koliek komt regelmatig voor bij de overgang naar het gras. Zorg daarom altijd dat je Colosan op voorraad hebt, dé eerste hulp bij koliek! Meer weten over het effect van suikkerijk voorjaarsgras op de darmflora? Lees meer over het effect van suikers op de darmflora in dit blog.
Heeft je paard een gevoelige darmflora?
Geef DarmBalans als preventieve ondersteuning voor,- tijdens- en na de overgang naar het gras.