Mist jouw paard belangrijke kruiden?
Paarden in de natuur zoeken gedurende de hele dag naar tientallen soorten grassen, kruiden bloemen en struiken om te eten. Met name kruidenplanten bevatten veel vezels en biologisch werkzame stoffen uit kruiden (fytonutriënten) die belangrijke verteringsprocessen ondersteunen. In de natuur werkt dit perfect, maar onze paarden die in omheinde weides staan, hebben meestal niet de toegang tot al deze heilzame kruiden. Dit geldt overigens niet alleen voor paarden die veel op stal staan, ook paarden die altijd of heel regelmatig buiten lopen, hebben hier last van. De weides van tegenwoordig zijn namelijk al lang niet meer optimaal, mede door kunstmatige bemesting en het weghalen van allerlei kruiden door de mens. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat het grasland waarop onze paarden lopen, nog maar voor zo’n 3% uit kruiden bestaat. Daarnaast is hooi en kuilgras vaak vrij eenzijdig van samenstelling, ook hier ontbreekt een variatie aan kruiden. Daardoor is de kans dus groot dat ook jouw paard belangrijke fytonutriënten mist.
Kruiden voor paarden belangrijk voor de balans
Je zou kunnen zeggen dat de balans tussen het grasland van tegenwoordig en het lichaam van onze paarden verstoord is. De ‘arme’ weides voorzien paarden niet meer van vitaminen, mineralen en fytonutriënten die zo belangrijk zijn. Kruiden voor paarden zijn onmisbaar, ze bevatten vezels en fytonutriënten die spijsverteringsprocessen, de afvoer van afvalstoffen en de algehele stofwisseling ondersteunen. Door de darmflora van je paard zo divers en natuurlijk mogelijk te voeden, krijgt je paard een sterk(er) immuunsysteem. Tot wel 70% van alle cellen van het immuunsysteem zijn te vinden in de darm. De immuuncellen communiceren daar continu met de darmflora. Zo leert het immuunsysteem wat ‘normaal’ is en wat ‘afwijkend’ en wanneer het moet reageren en wanneer niet. Hoe rijker de darmflora, hoe efficiënter (meer in balans) het immuunsysteem werkt.
Belangrijke kruiden voor paarden
Duivelsklauw
Duivelsklauw is een plant die groeit in de Kalahariwoestijn. Duivelsklauw staat bekend als een kruid wat goed is ter ondersteuning van de gewrichten van paarden. Het wordt met name gebruikt bij oudere paarden die minder soepel zijn.
Fenegriek
Fenegriek is een plant uit de vlinderbloemenfamilie en wordt ook wel ‘Grieks hooi’ genoemd. Fenegriek helpt de spijsvertering en ondersteunt het afweersysteem.
Zeewier
Zeewier ondersteunt de stofwisseling en draagt bij aan het behoud van een gezonde vacht.
Onmisbare dagelijkse aanvulling
Een gezonde darmflora is dus de basis van een goede weerstand. Veel weerstandsproblemen, spijsverteringsstoornissen, allergieën en andere problemen ontstaan door een tekort aan kruiden en een te eenzijdig rantsoen. Het is daarom van belang om een mix van vitaminen, mineralen en ‘vergeten’ kruiden aan paarden te geven. Hiermee geef je je paard een gezonde basis en kun je de verstoorde balans herstellen. Het is dé onmisbare schakel in een optimaal paardenrantsoen. Is jouw paard bijvoorbeeld gevoelig voor mok, heeft hij een verminderde weerstand, wil dat ene wondje maar niet helen of heeft hij last van andere vacht- en huidproblemen zoals zomerkriebels, moeite met verharen of houdt hij vocht vast in de benen? Dit kan allemaal te maken hebben met de stofwisseling.