Wanneer je je eigen weidebeheer doet, herken je het wel. Je wilt kale plekken in de weide graag weer mooi doorgezaaid hebben of bij de aanleg van een nieuw stuk weide wil je dat het succesvol ingezaaid wordt. Het succes van het opkomen van een ingezaaid grasmengsel ligt niet alleen aan de kwaliteit van de zaden of de manier waarop je zaait. Het heeft vooral te maken met het type en de omstandigheden van je bodem. De keuze voor een bepaald zaaimengsel moet passen bij je bodem om een goede opkomst te krijgen. Het probleem is vaak dat de bodemomstandigheden waarin deze grassoorten moeten groeien niet optimaal is, waardoor het gras niet of slecht zal opkomen. VITALstyle geeft je informatie en tips over het succesvol in- of doorzaaien van je paardenweide!
Weidebeheer van de paardenweide wordt de laatste decennia op veel plaatsen vrij eenzijdig toegepast. Er is weinig diversiteit of er staan ongewenste planten waartegen gespoten wordt. Ook is menig weiland overbegraast en ontbreekt het aan een goed mest- en wormbeleid. Eén of twee keer per jaar komt er een boer of loonwerker drijfmest uitrijden of wordt er kunstmest gebruikt. Helaas heeft dit grote gevolgen voor de gezondheid van je bodem en de voeding die hierop groeit. Wil jij dit ook anders gaan doen zodat je paardenweide een gezonde bron van voeding vormt in plaats van een grote bron van zorgen die de gezondheid van je paard ondermijnt? VITALstyle geeft je 9 tips voor beter beheer, bemesting en zaaien van je weide. Hierdoor wordt de weide vanzelf diverser, raakt het niet verdicht, kan het beter omgaan met droge periodes, heb je minder last van ongewenste planten en wordt het een stuk gezonder voor je paard om in te grazen!
Nederland heeft prachtige, uitgestrekte weilanden. Hierop vind je niet alleen paarden, maar ook koeien of schapen. Ondanks dat gras, gras lijkt, is zeker niet iedere grassoort geschikt voor iedere diersoort. Als we kijken naar de weides waarop de meeste paarden in Nederland gehouden worden, zie je dat dit veelal bestaat uit Engels Raaigras. Dit noemen we ook wel ''koeiengras''. De reden hierachter en waarom koeiengras eigenlijk niet zo geschikt is voor paarden vertellen we je in dit blog!
Gras of goede kwaliteit ruwvoer zoals hooi of voordroog vormen de basis van het rantsoen van paarden. Paarden eten dit vrijwel de hele dag door om de spijsvertering op gang te houden en zichzelf van essentiële voedingstoffen te voorzien. Maar wist je dat ruwvoermixen ook een goede aanvulling kunnen zijn op de aanvullende voeding? In dit blog vertelt VITALstyle je meer over de voordelen van een ruwvoermix!
Een goede suikerstofwisseling van een paard is belangrijk voor zijn algehele conditie. Dat geldt voor ieder paard ongeacht zijn ras of wat je met hem doet. Een normale bloedsuikerspiegel is namelijk essentieel voor het behoud van een gezond gewicht, de doorbloeding van de hoef en een gezonde spierwerking.