Je winkelwagen is momenteel leeg
Verwelkingsziekte wordt veroorzaakt door de Verticillium schimmel. De schimmel komt voor bij loofboomsoorten en kruidachtige planten. Normaliter leeft de schimmel van dood organische afval. Maar kan op een gegeven moment de wortel binnendringen en van hieruit zich verspreiden in de plant. De schimmel is een vaatparasiet, die de vaten verstopt waardoor de plant ´verwelkt´. Effecten zijn bij een boom vooral te zien in de kroon. Bladeren verwelken en de zijscheuten sterven een voor een af. Alhoewel jonge bomen vaak afsterven, is het bij oudere bomen nog mogelijk deze te herstellen. Zaak is om de boom een ´boost´ te geven en de schimmels aan te pakken. Pireco Mucoter zorgt ervoor dat, bij een eventuele aantasting de plant vitaler wordt
Pythium is een vernietigende wortelparasiet schimmel. Onder gunstige omstandigheden vermeerdert Pythium erg snel. Het laat microscopische sporen achter die de wortels infecteren en berooft de plant van voedsel. Pythium valt meestal zaden en zaailingen aan, die nog maar weinig resistentie hebben tegen ziektes. Grotere planten zijn er meer immuun voor. Ze kunnen ook aangetast worden. Maar als de ziekte snel ontdekt wordt kan de plant behandeld en gespaard worden, hoewel de plant definitief in de groei belemmerd zal zijn. Pythium is overal aanwezig, al zijn een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur tussen de 20-30°C groeibevorderlijk. Pythium is een zwakte pathogeen en zal dus alleen de al wat zwakkere plant aanvallen.
Op kort gemaaid gras ziet Dollarspot er uit als kleine ronde bruine plekjes, met een gemiddelde diameter van 6 cm2. Wanneer de ziekte erger wordt dan kunnen de plekken groter worden. Vanaf het einde van het voorjaar tot en met het late najaar kan Dollarspot actief zijn, met name bij zeer vochtige omstandigheden. Zeker als de nachten wat kouder zijn en er veel dauw is ´s morgens. De optimale temperatuur voor Dollarspot is tussen 15°C en 30°C. Wanneer het gras niet voldoende stikstof ter beschikking heeft, is het gevoeliger voor deze ziekte. De ziekte heeft vochtige omstandigheden nodig, maar ook op droge grond kan de schimmel toeslaan, bijvoorbeeld door het vocht van dauw.
Rooddraad is een schimmel die niet alleen in het najaar voorkomt. Ook in de zomer en het voorjaar is deze schimmel actief. Rooddraad vormt rode pluisjes bovenop het blad. Deze schimmel treedt vaak op bij een tekort aan voeding in de grasmat. Onvoldoende en eenzijdige bemesting stimuleert de vorming van rooddraad.
Sneeuwschimmel (voorheen was de Latijnse naam Fusarium) is een ziekte die zich voornamelijk in het najaar manifesteert. Als de nachten vochtig zijn en de temperatuur ligt tussen 0 en 10 °C, dan is dat de ideale omstandigheid voor sneeuwschimmel. Uiterlijk ziet de sneeuwschimmel er uit als wit pluis dat op het gras zit, vaak in ronde plekken. De Pireco ® Grasproducten maken het gras vitaler en weerbaarder
De Witrot-schimmel oftewel Sclerotina is een ernstige bedreiging voor Allium-soorten, zoals ui, zilveruitjes, prei, knoflook en sjalot. De schimmel Witrot kan het gehele groeiseizoen uitbreken en manifesteert zich eerst vaak pleksgewijs. Witrot veroorzaakt grote schade. De groei van de schimmel wordt bevorderd door koel, vochtig weer. Witrot openbaart zich in eerste instantie door wegval van kiemplanten. Bij oudere planten verkleuren de bladeren geel, verwelken en sterven af. Op de verrotte wortelbasis is wit pluisachtig schimmelweefsel zichtbaar met daarin kleine ronde zwarte bolletjes, de sclerotiën. Tijdens het oogsten of ruimen van een besmet veld laten deze bolletjes makkelijk los. Eenmaal in de bodem kunnen ze tientallen jaren overleven, soms langer dan 25 jaar. Daar kunnen ze weer nieuwe besmettingen veroorzaken wanneer er allium-achtige planten geteeld worden. Overige besmetting kan plaatsvinden via aangetaste planten, geïnfecteerde machines, oogstrestanten op het land en vogels.
Knolvoet is een wortelziekte die voorkomt bij koolplanten zoals bloemkool en broccoli. De boosdoener bij deze ziekte is een soort plasma-schimmel die in de grond leeft. Als de sporen van die schimmel bij de wortels van een kool terecht komen, gaan ze kiemen. Zodra de kiemen in de wortel terecht komen, gaan ze zich delen. De wortels krijgen dan knobbelvormige verdikkingen waardoor de water- en voedselopname van de plant bemoeilijkt wordt. Aangetaste planten blijven achter in groei en gaan op zonnige dagen slap hangen.
Dit is een bodemschimmel die de wortels aantast. De wortels worden zwart en sterven af, waardoor de plant verwelkt en afsterft. Deze bodemschimmel kan veel tuinplanten aantasten, maar is vooral een probleem in broeikassen, tropische tuinen en voor kwekerijen. Ook is deze ziekte te vinden in akkerbouwgewassen zoals aardappelen en granen.
Een schimmel is de opruimer van de natuur. Als een plant erg zwak of al dood is, wordt deze door schimmels overwoekerd en op deze manier afgebroken. Schimmels zijn soms zichtbaar, zoals sneeuwschimmel, waarbij er witte pluisjes op de bodem zichtbaar zijn. De sneeuwschimmel kan ook in de grond zitten, waardoor deze niet zichtbaar is. Het gevolg van schimmels in de bodem is dat de plant afsterft.